Policija

ЊВ рис у ња

= 206 —

Дагодеце не сврше. Те цртице су папинарне линије, којих су длан руке и прсти пуни. Те линије (цртице) су уједно носиоци најфинијих и најосетљивијих опипних ћутила. Тачним и дуготрајним испитивањем тих цртица установила се као необорива чињеница, да су ове линије по свом облику и поретку код «свих људи апсолутно различите и да се никад не мењају

На освеву тих необоривих доказа оснива се и сав даљи рад на овоме. Галтон је истина теоријски доказао да је могуће да и отисци двојице људи буду слични, али у пракси је то готово искључено.

Разни криминалисти израдили су табеле о томе како су бтисци раздељени и установило се, да је могуће имати „отисака од женских и мушких свих прста до 20971 520.000,000,000 комбинација Сир Виллиам Хершел (Негесће!) фотографирао је своје отиске прста први пут 1895 године и 19:4 године поновно је фотографирго своје прсте и поновним истраживањем установило се, да су папиларне линије посве непромењене остале.

Покусима је доказано, да дете од 6 месеци има исте

„линије као кад му је 80 и више година.

Интересантно је то, да наследност у овоме не игра никакву улогу, премда у свему другом се наследност у јаким цртама преноси на потомство. Дактилограми су тешки једино код идијота код којих су слабо развијени, и код близанаца код жејих су врло слични,

Свестраним и дуготрајним проучавањем овога одличног помагача полицији у борби против разних лопова развила се цела наука о овоме и о начину рада око узимања отисака и сређивања тих отисака у регистратури по разним мустрама.

Отисци ових цртица — папиларних линија — настају хемиским процесом, мешењем зноја и масти, што се јасно „одржава на свим предметима којих се прсти дотакну.

Разумљиво је, да на предметима неравне површине или разних сукна и штофова, неуглађеним даскама, зидовима и сл. отисци неће бити јасни и употребљиви као отисци на глатким предметима: вратима, огледалима, оружју, посуђу, столицама, прибору за јело и т, д.

_ Поумним претраживањем и огледима свих предмета на лицу догодившег се злочина за сигурно ће се опазити ма где