Policija

= 216 —

На територији срезова: жупањског, винковачког и вуковарског области сремске извршена су у току прошле јесени | у кратко време, три разбојништва, од којих последње и са убиством.

Прво је разбојништво извршено дана 27. септембра 1923, око 8. часова у вечер, у Гуњи среза жупањског, којом су пригодом опљачкани трговци Хајнрих Пфаф и Јосип Судић, обојица из Гуње Које у новцу које у накиту изнуђено им је на 190.000 динара.

Друго је разбојништво извршено дана 14, октобра 1923, такође око 8 часова у вече, у селу Иванкову среза винковачког, којом је пригодом опљачкан Давид Ауслендер, ондашњи трговац са житом, коме је поред новаца одузето нешто на„кита, одела и ципела.

Треће разбојништво извршено је дне 10, новембра 1923, око 7'/, часова у вечер, у селу Томпојевцима среза вуковарског, којом је пригодом убијен шумарски надзорник Фрањо Пиркмајер, а тешко рањена његова жена и још две особе,

Сва три разбојништва извршена су у првом сумраку и од разбојника који су у сва три случаја били обучени у жан· дармеријске и војничке униформе.

Да би што боље прикрили траг о себи, разбојници су, као што се доцније покавало, за свако ово разбоство облачилн војничке или жандармске униформе, а након извршења разбојства скупљали су се на одређеном месту, преоблачили у цивилно одело и тек потом разилазили,

Вечерње доба за вршење ових разбојства изабрали су били зато, јер је у јесење доба већ рано мрак, те су тако имали пред собом читаву ноћ, да се након извршеног разбојништва преобуку, разиђу и тако замету сваки траг,

И фактично су све ове околности силно отежавале трагање за разбојницима, .

По начину и времену исвршења ових трију и као и по томе што су разбојници при извршењу ових својих злочина били увек обучени у жандармсџе и војничке униформе, било је очевидно, да их је починила једна иста добро организована разбојничка банда.

У сврху њеног проналаска и хватања или унаштења издавана су сходна наређења среским поглаварима срезева: