Policija

— 209 —

У Данској је његов систем посве усвојен, а и код многих америчких централа је исто тај систем усвојен и ради се са великим успехом, а по изјави свих оних који тај систем употрабљавају врло је практичан.

Код нас рад у дактилоскопији може се применити само у великим варошима, које се имаду да боре против професионалних лопова и интернационалних хохштаплера сваке врсте, док свега тога по мањим местима нема и рад са дактилоскопијом 'немогућ је све дотле, док се и последњи орган јавне сигурности не упозна са основним принципима о овоме, као и о начину рада око тога,

Како имамо срећу у наследовању разних светских градова (у главном по злу) и како су код нас и по мањим местима почеле да се дешавају готово невероватне ствари, изгледа ва ћемо и ми ускоро ово морати привести у живот.

Да нас не би ово неприправне затекло неби било згорега, да се ово већ сада почне у дело спровађати.

Требиње, 22. децембра 1923. г. | Анте И. Чурин. Жандарм. капетан И класе.

ХВАТАЊЕ РАЗБОЈНИКА ЧАРУГЕ.

Крајем прошле године |кандармерија у Славонији имала је један знатан успех: ухватила је чувеног и озлоглашеног разбојника јована Станисављевића, званог „Чаруга“, и чланове његове разбојничке банде.

Рад жандармерије, као помоћног органа иследне власти, у овој прилици био је тамо истрајан и умешан, да га је вредно истаћи. Тај се рад најбоље огледа из извештаја великог жупана сремске жупаније г. Драг. Тодорсвића, који је по завршетку претходне истраге цоднео Министарству Унутрашњих Дела, предлажући за награду те узорне органе јавне безбедности, Тај извештај, који се чита као једнр интересантна криминална прича, гласи:

На основу наређење Ј. Б. Бр. 328 и Ј. Б. Бр. 609, од 11. пр. мес. част ми је поднети свој извештај о хватању злогласног азбојника јове Станисављевића — Чаруге и његових другова.

„Полиција“ 4