Policija

Суду општине непричавске:

На оправци путова народном снагом морају, по правилу, учествовати сви порески обвезници, без обзира на величину пореза који плаћају. (Величина пореза од утицаја је само на њихово веће или мање учешће у овом раду, и на ослобођење од рада физички неспособних лица — чл. 2 и 3 правилника о употреби народне снаге за оправку јавних путова).

Под пореским обвезницима имају се разумети, у смислу овог правилника, и акционарска друштва, банке, разне конзорције и сва друга правна друштва која раде за обрт (чл. 1. правилника).

Од рада на оправци путова п0 изузешзу су ослобођени: ђаци, војници, (док су на војној служби), државни службгници и сиромошна лица, која су неспособца за рад (дакле не сва“) — чл. 2. правилника.

Сваки има право свој лични рад заменити било другим способним лицем, било новцем, али ни ва себе лично ни као замена не мопу радити лица, која су млађа од 18 и старија од 50 година. -

Ово никако не значи да су ова лица ослобођена рада на оправца путове народном снагом, већ значи само то да се она, с обзиром на њихове године, неће узимати за рад, за који су потребне јаче снаге и јача издржљивост. Према овоме, сва лица моргју дати замену (ако су порески обвезници), било . радној снази било у новцу, према суми непосредног порса (чл. 3. правалника), |

Ово важи и за задруге са задругарима преко 50 година старости, за које је у чл. 2. правилника прописано, дај ће се према имовном стању одређивати „колико пе чланова, кола или зепреге из једне задруге — куће радити“.

Одговор на службени акт од 24. фебруара ове године.

Х.

Суду општине вар. Крушева:

По заксну о додацима на скупођу државних службеника грађанског реда, од 28. фебруара 1922. г. (Служб. Новине

#) Видети одлуку Мин. Грађевина од 1!-ХЛ-1923 г. Бр, 32887, којом

су ослобођени кулука и и стални радници на железничким пругама (Полиција за ову годину Бр. !—2).