Policija

_ 224 =

ву Да се служитељима — коњаницима при срезовима — издаје поред редовних додатака по закону о тро“ шковима управних власти, за сваки излазак у срез у току једног дана дневвица од 15 — петнаест динара, без обзира на време трајања службеног пута у току тога дана“.

ХЕ

Суду опшшпне изворске (срез сврљишки):

По чл 68 закона о општинама, у случају разгруписавања нове ошштине бирају, свака за себе председника, кметове и одборнике, у року од месец дана по разгруписавању, а одлуком Државног Савета Бр. 1202, од 23-11-1912 г. објашњено је:

„Кад са варош, варошица или село одвоји од старе општине и оснује нову општину, онда нове општине

како стара са промењеним општинским обињом, тако и

ново образована — бирају свака за себе: председника,

кметове и одборнике, у року од месец дана по извршеном разгруписавању“. ;

Св. Бр. 433, Х., | ~

Добросаву Перићу, председнику општине суводолске (срез ХОМЉСКИ): –

По чл. 86. т. 9. зак. о општинама, у вези са чл. 20 истог зак, општински одбор овлашћен је да донесе одлуку, да се какав општински посао кулуком изврши.

Пошто ови законски прописи нису укинути правилником о употреби народне снаге за оправку јаввих путова (од 20. јула 1923. г. Бр. 20283), то ни срески начелник није могао, позивајући се само на овај правилник, задржати ОД изврњења одлуку општинског одбора о подизању кречане за грађење школе путем кулука, али је имао и право и дуж“ ност да је задржи ок извршења, ако за одлуку о подизању школе у сопственој режији није добијено одобрење од г. Министра Просвете у смислу чл. 15. зак. о народним школама. У осталом, општински суд могао је употребити право које му даје чл. 170, зак. о општинама, па би ово питање расправио Државни Савет.

Х'У. Суду општине суводолске (срез хомољски): По чл, 94. тач. 1. зак. о општинама, дужност је општин-

ског суда да одржава ред и безбедност у олштини, по про-