Policija

— 225 —

писима законским и по упуствима и наредбзма државне поли_ цијске власти, издатим у границама закона.

По чл. 2. закона о јавној безбедности од 31. јануара 1905 г. за одржање јавне безбедности реда и мира старају се полицијске и општинске власти, „свака у своме подручју“.

Из ових законских прописа јасно излази, да се од општина не може тражити — бар не у редовним приликама —— да врше службу безбедности и ган граница својих атара, а још мање да, кулуком подижу карауле за смештај стражара, и то опет ван граница својих атара, јер закон не допушта кулук и за овакве случајеве.

Св. Бр. 794.

Ху.

Суду општине полошке (срез дежевска):

По чл. 13. закона о народним школама, школу подиже и потребама снабдева школска општина, коју могу састављати једно или више села и засеока, а по чл, 15, сиромашним општинама притичу у помоћ срез, округ и држава при подизању школских зграда, а планове зидања за поједина места одобрава надлежни школски одбор. Школска општина може подизати школу и у својој режији, по одобрењу Министра Просвете, и у овом случају има места примени чл. 86. т. 9, зак, о општинанама према члановима школске општине,

Старање о подизању нових школских зграда стављено је у дужност окружном школском одбору.

По правилима о грађењу школа од 19. јула 1899, г. ПБр. 7609, место за школу бира одбор, састављен од окружног или среског лекара, једног инжињера окружне грађевинске секције, школског надзорника, једног учитеља, председника општине и два одборника (чл. 3.).

За даља обавештења по овој ствари обраћати се школском надзорнику. ·

Св. Бр. 472.

| ХМ. .

Величку Д. Ђорђевићу, писару среза зајечарског:;

По чл. 218, поде и чл. 220, закона о устројству војске и морнарице, хонорарни војни чиновници и службеници грађанског реда потпадају под војну дисциплину и војно судство.

„Полиција“ 5