Policija

=- 238

Пошто општински одбор није усвојио разлоге Начелника Среског, цео предмет је упућен Државном Савету на; решење.

Државни Савет у свом УМ одељењу нашао је: „па у огом «случају стоје услови из чл. 148 закона о општинама, потребни за разрешење, јер се из приложених акта види, да општински председник не долази на дужност од септембра месеца, не дајући одговора ни полицијском писару који је отишао његовој кући да га саслуша по чл. 148. закона о општинама, нити је подносио ма какве доказе о болести“. С тога је решио да се предлог за разрешење оп, председника усвоји.

Један случај из чл. 25. грађевинског зокона ва варош Београд. (Одлука Држав. Савета од 29 1-1924. г. Бр. 2320).

Стараоци масе Н поднели су молбу Суду Општине Београдске, да наследницима Х и У изда посебне тапије на делове масеног имања, чију је поделу одобрио старатаљски судија за трад Београд. Суд Општине Београдске одбио их је од овог транжња из разлога: што би се деобом овог имања добила два плаца, чије би величине износиле испод 300 кв. мет, про"тивно чл. 25. грађевинског закона за град Београд, по коме сва плацеви у варошком реону морају имати најмање 300 кв. мет.

Министарство · Унутрашњих Дела, по изјављеној жалба потражиоца тапија, поништило је горње решење Општине Ђеоградске, налазећи, да су наследници масе тражили тапије ради тога, пошто је то једини начин утврђивања њихове сопствености и да овде нема места примени чл. 25. грађ, закона за град Београд.

По изјављеној жалби Суда Општинг Београдске на решење Министра Унутрашњих Дела, Државни Савет је у свом М одељењу нашао, да је ожалбено решење основано на закону, јер се на овај случај не може применити чл. 25. грађевинског "закона, који предвиђа ограничење употребе једног непокретног добра приликом подизања грађевина, док је свде реч о убашти_њењу наследника и издању катастарских тапија по деоби, одо"бренеј решењем старатељског судије првостепеног суда за град Београд

„По 5 492. грађ. закона наследници имају право на деобу наслеђеног имања и на основу тога прописа старатељски судија одобрио је деобу. И кад они траже тапије о својини, коју већ