Policija

— 267 —

Замера се јавним администрацијама што немају тачно утвр= ђеног програма, и што се предају догађајима да их воде, у место да они воде догађаје.

Шта се подразумева, у конкретном смислу, под програ- | мом администрације2 Њена улога састоји се у извршењу и припремању; дирекција припада Влади. Администрација може утврдити само програме рада; остварење њених пројеката зависи од одлуке Парламента. Елементи су ових програма закони и реглемани које треба извршити, технички прогреси. које треба остварити, и индикације које потичу из парламентарних дискусија. Ако се као усавршавање сматра њихово формулисање у нарочите изразе, нека буде; али би било претерано закључивати да они не постоје само зато што нису увек унесени у један административни акт, Чиноввик, постојан свога: имена, неће никад пропустити прилику да повуче линију владања за себе и своје сураднике, али он нема способност предвиђања у већој мери од већине смртних.

С француског превео А

— Свршиће се. —

ОЕСКНЕВАНЂУ.

Отварајући рубрику за третирање питања о потреби увођења међународног помоћног језика Есперанта ми смо свесни тога, да обделавамо једно до сада код нас неплодно и широј публици само површно познато поље. Ми — као релативно млад варод, у жељи, да пођемо путем великих и ултурних народа ла проширимо круг свог интелектуалног живота, да се руководимо начелом протекционизма лепих уметности, домаће индустрије и занатске радиности, да повећамо свој трговински и политички биланс и да акцептирамо све практичне, а за социјални живот корисне мере, — имамо много разлога да тражимо у свему примера код великих наших пријатеља на западу Европе. Ми треба да се користимо искуством старијих и културом од нас јачих народа у политичком и просветном погледу. Па кад знадемо да је тако, и кад видимо да се питање о увођењу међународног помоћног“