Policija

0

образован човек може темељито проучити и научити за два, три сата, а Есперантом може да се добро служи у говору и писму за три до четири месеца вредног учења.

Нежелећи се упуштати у граматичка разлагања, јертомн није сврха овога чланка, само да нарочито нагласим једноставност, којом се Есперантно одликује од свих других језика. По својој структури он је лако схватљив за Француза, Немца, Енглеза, Шпањолца, Талијана и т. д. Есперанто има по прилици ону улогу у међународном саобраћају, коју у минијатури има језик Хиндустана, које му је творац индијски мудрац Акбар. Тај посредни језик Хиндустана учи се облигатно у свим школама у Индији но ипак зато свако племе, поред тог заједничког језика, има свој племенски језик. Ради лакоће, милозвучности, логичних принципа, који су стално фиксирани и не померају се и ради потребе за таквим посредним језиком, Есперанто је продро до данас у све делове света и у све слојеве, те се све више шири. Заменхоф се пуним правом може уврстити у ред добротвора човечанства и умних великана као и Кант, Пајстер, Бетовен, Маркс, и многи други, сваки своје врсте. Но Заменхоф је зато и доживео судбину свих умних великана. Умро је као пуки сиромашак од многих презрен и исмеван. Тек после његове смрти спознали су његову вредност и почели му дизати споменике, а издавањем његових граматика обогатише се многи издавачи.

Један малени круг циришких есперантиста одвојио се је својевремено у лево. Покушаше Есперанто извештачити и начинише од њега бастард између „Волапика“ и Есперанта, али тако рђав, да он по ничему не личи ни на Есперанто, ни на „Волапик“. Томе бастарду дадоше име „Идо“. Седиште данашњих присталица „Ида“ је у Цириху. Имају и свој лист, који излази повремено, али у све мање примерака, јер је и њихов број све мањи.

О развитку к важности Есперанта говоре факта. Довољно ће бити, да о томе дадем кратак преглед у следећем.

У Шпанији је Есперанто још прије рата уведен као облигатан предмет студије у војној академији. Сам шпањолски краљ је говорљиви есперантиста. Овога лета одржаће се есперантски конгрес у Каталонији и шпански краљ се је примио покровитељства.