Policija

= 301 —

= Ено ти онај Твој митраљез, Мито — рекох ја показавши му жену, која се зави у фереџу и чучну док ми ве прођосмо.

— Дечиње си имаш, господин Гјока, и поарно је да се малце посклониш — поче Мита. Ходиш си само сам како пор и без џандарите кроз овај пустолија, а загинаш ли кој ће ти дава леб на дечиње и домаћинката2 Никој. У газет ће пишат кикво загина како јунак и това ти је всичко. Една си је глава, господин Гјока, два пат не се живат.

- Ж

У селу Теранцима узех тројицу жандарма са тамошње станице, а четворице ми још исте вечери стигоме ив Зрновца, и Препечана. С овима стиже и војник, који се случајно бис затекао на препечанској станици.

Добивени задатак извршили смо још исте ноћи, наравно. без икаквог позитивног резултата. Извештај „нашег повереника. · у С.“ био је, као и увек, нетачан. _

Другог дана били смо у селу Лаки. После доброг ручка седели смо и одмарали се. Мита се разбашкарио и прича. кмету Даванису и двојици одборника о својим јуначким ПОДвизима „у турцко време“. Сељаци га слушају са дивљењем. Гурнух водника, који се насмеја, и испричах му мој доживљај са Митом на Брегалници. Договорисмо се да окушамо његову храброст и почесмо спремати план, Док смо ми смишљали с. томе како да окушамо Митино јунаштво, он се завалио постранце на земљу, и клади се са жандармима како ће и врапца убити из овога карабина.

Шерет Мита, зна да му нећу дозволити да пуца, па се зато и ребри.

Водник зовну двојицу жавдарма и нешто им дуго шапуташе.

Они се насмејаше и мало после сасвим неопажено одоше уз поток. Водник ми намигну и ја сам знао да је замка намештнна.

Отприлике један сат доцније кретосмо се уском шумском путањом према Блацу. Миту сам нарочито пропустио да јаше напред, да би као бојаги заварали сељане о правцу нашег пута. С њим пођаше тројица жандарма, а ја и водник са једним жандармом ударисмо наоколо. Пошто обиђосмо једном косом и избисмо на путању угледасмо Миту на неких двеста корака. од нас како се лагано гегуца на свом чилашу.