Policija

— 657 —

Успех ове изложбе био је неоспоран. Грађанство је за све време ове изложбе придолазило у густим редовима; али је и учешће стручних лица било знатно, јер су дошли посетиоци из Данске, Немачке, Естоније, Јапана, Холандије, Аустрије, Пољске и Угарске.

Сама изложба била је смештена у згради лицеја, а делом и у суседној гимнастичкој дворани.

План овог предузећа базирао је на томе: да се створи што ближи однос између полиције, — специјално, пак, криминалне полиције, и грађанства; да се ово по могућству упозна са радом полиције, као и да му се, у колико је то могућно, покажу начини и путеви самозаштите.

Према томе је требало изнети, а и изнето је, на излагање све оно, што се тиче полиције, њеног уређења, њеног начина рада, њеног дејства; али поред тога, и све сно, што се у интересу безбедности може да уради, па и треба да уради од стране полиције. Безбедност је, међутим, шири појам од полиције. Безбедност, како јавна, тако и посебна за личност, и приватну имовину, не само. да је битна претпоставка за остварење свих осталих културних добара, но је она сама по себи већ узвишена културна тековина.

А на остваривању ове културне тековине позвани су да. раде разни фактори: у првом реду, сваки појединац, који треба не само да се сам добро влада; но да поред тога предузима и извесне мере предострожности, које ће људе друге багре и других склоности ометати у извођењу њихових противправних атака, чинећи ове атаке тешко изводљивим, опасним за извршиоца и немогућим. За то се на тој изложби видела: врата, примитивна брава, ограда, зид, штап, буџа и друга више-мање птимитивна заштитна и одбранбена средства, да би се ово завршило модерним бравама, панцирним касама, апаратима за узбуну и осигурање, оружјем и т д.

После самозаштите долави на ред заштита ближњега, како из алтруистичних тако и из себичних · разлога, јер злочинац, кога данас мирно посматрам како пали суседову кућу, може ускоро и моју сопствену угрозити, — већ са тога разлога, ако браним суседову ствар, браним и своју сопствену, те је с тога помоћ и опомена другоме не само последица

· „Пелиција“ 2