Policija

— 68: —

кретним примером окарактерише „упрошћеност“ наше администрације, онда се, доиста, бољи пример није могао изабрати. Сва ова одобрења издају исте власти (вел. жупана и Управ. Београда) „по образложеним мишљењима општинских и управних власти“, и у нераздвојној су вези једна с другим, те је с тога непојамно: зашто се цела процедура код полицијских власти не би могло завршити са једним у место са лри одобрења 2 = " ж

У пракси је уобичајено да се уредбе (правилници, правила и т п.) за извршење појединих закона редигују без обзира на чл. 94. Устава и садржину закона на основу кога се доносе, Ово је, разуме се, једна велика погрешка, која може довести до тога да судови у конкретним случајевима одрекну законску снагу овим уредбама, било с тога што нису редиговане и објављене у законској форми, било за то што су у противности са законима. Езо шта о томе вели г. Слободан Јовановић наш најкомпентентнији стручњак за ове ствари:

„Код уредаба право судског надзора иде много даље. Судови имају право да испитују законитост њихове садрожине. Пошто се увере да је уредба сбнорсдована саобразно уставним прописима, и да је у њеном акту проглашавања именован онај члан закона на основу кога се. издаје, судови испитују даље, да ли се ур:гдба по својој садржини слаже с оним законом на основу кога је издана, и да ли је уредбодавац остао у границана свога законског овлашћења.

Из свога излази да би суд имао право одрећи примену једној уредби, чија би садржина, по његовом мишљењу, била противна закону... Због тога што стоји под законом, и само под законом, суд мора признати закон и онда када је он својом садржином неуставан, али из истог разлога он не мора применити уредбу, ако је она својом садржином незаконита. У оба случаја он претпоставља закон свему другом: сва је ствар у томе, што га једанпут претпоставља Уставу, а други пут уредби... (Уставна право Краљевине Срда, Хрвата и Словенаца, стр. 398).

Јасно је, после свега изложеног, да треба што пре приступити доношењу новог Правилника за извршење закона о држању и ношењу оружја. А.