Policija

5 бо

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

Г

Суду општине владимирске:

1. По чл. 75. вак, 0 општинама, изабрани општински од“ борници морају опстати на својим положајима и вршити службу три године, у колико закон друкчије не наређује.

По чл. 86. тач. 19. овог закона, општински одбор дужан је да сазове збор за избор новог председника или кметова чија су места упражњена смрћу или оставком, и то у. року предвиђеном чл. 37. истог закона (најмање за 15 а највише за 20 дана), рачунајући од дана разрешења или смрти.

Јасно је, према овоме, да поводом смрти председника не треба бирати и отинтинске одборнике. То се чини само приликом редовних избора (чл. 28, привременог закона за изборе свих општинских часника и т. д.).

2. По чл. 53,2. истог закона, општински судови дужни су да примљену кандидатску листу спроведу надлежним првостепеним судовима, у року од 24 сата по пријему, а ови судови дужни су да је одмах, а најдаље у року од 24 сата по пријему, и по прегледу потврде или одбаце. Приликом прегледа листе првостепени судови обраћају пажњу само на ове три ствари: а) да лије листа потписана од довољног броја правних гла= сача; 6) да ли постоји пристанак кандидата, и в) да ли су кандидати уписани у стални бирачки списак. Ако су ова три услова испуњена, суд је дужан потврдити поднету листу, без обзира да ли кандидати имају услове, који се законом траже за положаје за који су кандидовани. За оцену ових услова надлежан је једино Државни Савет, и он их цени поводом изјављене жалбе на избор. У овом смислу гласи и начелна одлука опште седнице Касационог Суда, од 16. марта 1910. год. Бр. 2995. (Полиција за 1923. г. Бр. 7—8). |

3. Огељком 5, члана 53,0. закона о општинама прописано је: -

„Ако ко од кандидата није писмен, онда ће му пристанак написати и потписати га други, у присуству ОВЕ

писмена пуноправна гласача из те општине, шло ће се и на самом пристанку назначити“.