Policija

— 703 —

БЕЉЕЛЉКЕ

Међународни конгрес за буабијање трговина ба девојкама и децом. — Од 18—20 септембра ове године одржан је у Грацу шести међународни конгрес за сузбијање трговине са белим робљем.

· На томе конгресу расправљана су многа питања, која су се директно односила на деликатан и компликовани социјални проблем око заштите незаштићене женске младежи и малолетника у опште.

Говорено је о потреби забрањивања јавних кућа, као ио

многобројним мерама које би.

требало предузимата било пу"гем закона било путем других наређења од стране власти и специјалних комитета.

И наше је Министарство показало велики интерес за овај конгрес. За своје преставнике Министарство је послало Г.Г. Др. Густана директора љубљанске полиције, М. Милићевића секретара Министарства и Вл. Васиљевића шефа одсека за полицију морала при загребачкој полицији.

У наредним бројевима МИ Ћемо донети детаљна обаве“ штења о раду на конгресу.

Но сем тога конгреса, одмах за њим одржан је такође и међународни _ аболиционистички

конгрес, који је поред осталога расправљао питања о сузбијању венеречних болести.

Извештај 0 раду лондонске полиције у 1923. години, — У ловдонској полицији, према званичним подацима, имало је у прошлој години 19354 органа и 20 женских органа за спољну службу. Овај однос између мушких и женских органа, упоређен са одговарајућим односом у Њу-Јоршкој полицији, показује знатну разлику. У ЊуЈорку је за време рата поред 12 000 мушких било и 5.000 женских.

У току прошле године су обијања смањена док је број превара и фалсификата лажних новчаница порастао.

За целу прошлу годину у Лоннову је било 27 убистава.

'Покрађено је у току прошле године 466 аутомобила, од којих је пронађено 263, и враћено сопственицима.

Када се узме да је у прошлој години додељено 42248 нових дозвола за вожњу аутомобилима и колима, број несрећних и смртоносних случајева од 668 није ни мало велики.

Кажњено је за пијанчење 30.024 лица.