Policija

= да —

Кажњено је и 3326 лица, која су се кладили на улици. Таква врста кривице код нас ја непозната. Живст краља детектива. Биће од великог интереса да се знаду извесни подаци из живота славнога чикашког детектива Виљема Пинкертона, који је пре кратког времена умро у 78-0] години живота.

Он је 61 годину био на послу који је код свога оца, такође познатог детектива, у 15 ој години отпочео. Под старањем свога оца вршио је своју службу 39. година.

У колико је он био у стању да развије посао своје агенције, коју је у почетку засновао у близини Чикага, види се по томе, што се сада у његовим агенцијама у Америци и другим континентима налази запослено 1500 чиновника.

Велику популарвост стекли су ови прости полицијски аматери, пошто су пронашли неке компаније фалсификатора лажних новчаница и крадљиваца коња.

Председник америчких савезних република, употребљавао је агенте Пинкертонове агенције за његову личну стражу,

У току његовога даљега рада, за један доста дуг период времена Пинкертон је био назна-

чен шефом тајне полиције за

целу Северну Америку. Његово имање после смрти

цени се на 20 милијона долара.

Кастав — средиште среза. Министарски Савет на својој сед= ници од 19. августа 1924. год. донео је под С,Бр. 2295 одлуку: да град Кастав, у смислу чл. 6. уредбе о подели земље на области, буде средиште среза Кастав, пошто је исти остао. без среског седишта издвајањем из досадашње котарске области Александрова и уласком у састав Љубљанске области по чл. 11. уредбе о подели земље на области.

Решењем Министра Унутрашњих Послова од 12. августа :924. год СБр. 2296 укинута је, на основу чл. 20. зак. о општој управи, среска испостава у граду Каставу, пошто је престала потреба задаље њено постојање у овом месту.

Нове варошице. Указом Њ. В. Краља од 30. априла 1924. га по предлогу Министра Унутрашњих Дела и на основу чл, 6. зак, о местима, проглашена су за варошице под истим имени- . ма села: Дебрц, у срезу посавско-тамнавском, области подринске, и Исток, у срезу источком, округу метохијском, 06ласти зетске. (Сл. Нов. Бр. 195 — 1924. г.).