Policija

— 436 —

Због тога сматрамо за нужно да донесемо и цео одговарајући текст закона према последњим изменама и допунаме закона о таксама.

Пре свога морамо скревути пажњу на нешто о чему се такође мало води рачуна и што многе општинске часнике доводи у забуну, а то је: да се у Србији и Црној Гори такса за сточне пасоше наплаћује и за рачун општине и за рачун државе. За рачун општине наплаћује се такса из Тарифног броја 379. а за рачун државе такса из тарифног броја 110 таксене тарифе.

Тарифни број 379. таксене тарифе није мењан од 1911.. године, када је србијански закон о таксама донесен, те су стопе таксе остале исте, као и остали део његове садржине, те га овде нећу ни износити, јер га без сумње имају све општинске власти у Србији и Црној Гнри у старим државним као иу приватним издањима таксеног закона.

Но по овом тарифном броју неке општине ипак наплаћују веће таксе од других општина и то ове друге буни, јер“ не знају откуда то долази. Међутим, има заиста неких општина. које ово могу чинити и чине, разуме се не на основу закона, мада, вероватно, има и таквих које то чине противно законским прописима. ;

На основу закона ове општинске таксе из ТБр. 379.. могу наплаћивати само општине у варошима и варошицама: Оне то могу наплаћивати по члану 24. закона о државној трошарини, таксама и пристојбама, који важи у целој Краљевини од 1-1Х-1921. године који гласи:

„Министар Финансија може тарифне ставове за таксе код отитинских власти из.одељка ЛТбр. 333 — 707. закона о таксама Краљевине Србије од 30. марта 191!. године које је тарифом прописан износ таксе, одобравати од 1. јула 1921. године општинским судовима 20 варошима и по варошицама“ на територији Србије и Црне Горе, у већем износу него што су законом предвиђени, као и одобравати довођење нових општинских такса. Ово одобрење даје Министар Финансија по претходној одлуци дотичног суда и одбора општинског“.

Као што се из предњег законског прописа види, заиста. има и таквих општина у Србији и Ц, Гори који ову, као и друге таксе из одењка „Л“ закона о таксама, могу наплаћи--