Policija

— 437 —

звати у већем износу но што је тамо прописано, а то су, као што је напред речено само општине у варошима и варошиама. Па и оне то могу чинити само по решењу општин. одбора и сдобрењу Министра Финансија. :

Но постоји и једно генерално одобрење Министра Финансија по коме општине у варошима и варошицама, по реашењу општинског одбора, могу и саме повећати до извесне ограничене висине ове општинске таксе из одељка „Л.“ То је решење Министра Финансија од 24-1-1924. године Бр. 2897")

Ми ћемо из тог решења овде изнети преглед из кога 5е се видети са колико се могу повећати таксе из ТБр. 379 тј. таксе на сточне пасоше, које се наплаћују у корист општинке касе,

По ТБр. 379 под а) може се повећати на 9.20 дин.

» » » » 6) » » „ » 0.20 » 5 А НИ % +“ 2605 > 525 » » г) » » » » ~ » “> » » » д) » » » » 0. 50 » У " У » ђ) з » » » 0 50 »

Из напред изложенпга јасно се види да општине у селима ову тексу из тарифног броја 379. не могу ви у ком случчају за сада наплаћивати у већем износу но што је то назначено уз поменути тарифни број у српском закону о таксама од 1911. године.

Ето услед чега се гдегде и гдекад појављивала разлика у наплати ове општинске таксе, па услед ње и забуна код појединих општина у селима, када би исте дознале да друге општине (наравно само по варошима и варошицама) ову таксу у већем износу наплаћују.

Ако је пак било и сеоских општина које су ову таксу у већем износу наплаћивале онда су оне радиле противзаконито и морају зато цивилно одговарати,

Поред ове своје таксе из ТБр 379. општине су увек дужне наплаћивати и државну таксу и ТБр. 110, а према "законским прописима у том тарифном броју.

Нови пропис ТБр. 110, са последњим изменама од новембра 1923. год. гласи:

5) Цело решење види у гакону о шаксама за општинске власши «од Жив. Девечерског.