Policija

рта

Све ово зависи од традиција, културног степена, прилика политичких и социјалних, у појединим земљама. |

Осим тога, да ли ће државни надзор стајати у сагласности са самоуправним принципима или ће се претворити у туторство, зависи много и од тога, да ли је локална управа постала у борби са полицијском државом или је сама из себе постала, или је дело револуционарног законодавног тела, Као дело компромиса између бирократије и представника народа централна власт је учувала себи доста велики надзор, који је добио облик туторства или врло близак туторству, на пр. Прусија, Аустрија, Царистичка Русија. Као резултанта свог сопственог органског развоја, централна је управа била и сувише слаба, да наметне јаки надзор. Ту је надзор у потпуној сагласности са самоуправом. На пр. Енглеска, Америка. А као чедо револуционарног законодавног тела, она зависи од циља, који је себи поставила револуција у даном моменту. На пр. у Француској Конвент је држао, да је децентрализација велика опасност за победу револуционарних идеја и зато је децентрализацију укинуо.

Врсте и средства надзора.“)

Рекли смо, да је надзор право и дужност државе, да ре гулише своје односе са локалним телима. Надвором се постизава хармонија, управо уравнотежење сила локалних и централних, како би то рекао М. Нашлоп. Надвор ће испунити ту своју дужност уравнотежења, али под условом, да се креће тачно у одређеним границама, које је поставио закон.

По своме обиму надвор је на пр. у природном кругу послова мањи и слабији јер у овом властитом кругу локална власт дела независно, и слободно, — има своју властиту власт, Мешање државне власти у овом кругу послова је искључено све дотле, догод се рад „локалних власти креће у границама закона. У пренесеном кругу, где локална власт вршећи државне послове дела као државни орган, по заповестима и упустввима државне власти, надзор је већи и јачи. Зато треба, да је по могућству тај пренесенн круг послова што мањи, ако већ не може сасвим да се одстрани. То захтева принцип самоуправе. Код обавезних задатака, локална власт је дужна,

9) Рг. Р. Нагге!. — Рје Аштајсћ! дез З!аајез пђег ффе бетепде. Герда 1928 „Полиција“ 3