Policija

<- 108. =

тепосред. пореза, без личног, а нема никаквог другог прихода, хартија од вредности, новца датог под интерес и т. д,, јер се у закону вели „више од 10 динара.“

Св. Бр. 2418,

ХХМ.

Манасију Стаменковићу, општинском деловођи — Репиште:

Ако је пресуда, којом је бивши " председник општине кажњен дисциплински постала извршном, она се мора извршити као и свака друга извршна пресуда, — у противном треба се жалити надлежној власти.

По мишљењу уредништва, дисциплинске казне, које се изричу у интересу саме службе, престају бити оправдане, кад лица, која су их учинила, престану вршити службену дужност. односно кад изиђу из службе, али ово лично мишљење није обавезно за власти.

ХХМ.

Суду апштине колићске:

1. Они наши држављани, који су већ били у Сједињеним Америчким Државама, могу се, према новом америчком закону о досељавању (од 1924. г.), вратити у Америку у року од 6 месеци по одласку, ако су пре одласка (из Америке) издејствовали код америчких власти засебно одобрење за слободан повратак. Иначе се сматрају као и обични, први исељеници, т. |. рачунају у квоту.

По изузетку, амерички конзулати дају визу изван квоте и оним повратницима, који су се дуже од 6 месеци задржали у иностранству, ако докажу да им је за све то време остао домицил у С. А. Држ; да су имали намеру у иностранству се задржати само привремено, и да их је у благовременом повратку спречио који разлог више силе (болест, смрт у породици, регулисање имовинских односа, вођење парнице, недобијање дозволе од власти и т.д.) При овоме се узима у обзир да ли дотични повратник има у С. А. Држ. какву радњу или имовину или сталну службу.

За давање одобрења за повратак надлежни су велики жупани. Ако је рок за повратак прошао, треба се претходно