Policija

— 704 —

обратити надлежном америчком конзулу ради добијања уверења: да ће се виза дати изван квоте. Ако конзулат не изда. ово уверење, дотични се имају сматрати као обични исељеници.

2. Наши бивши држављани, који су путем натурализације стекли америчко држављанство, имају се обратити надлежном америчком конзулу за визу.

3, Ове квотне године 1925—26, која траје до 30. јуна 1926. неће се издавати одобрења за исељавање у Сједињене Америчке Државе нити нови пасоши због исцрпљења квоте.

Што се тиче исељеника за јужну Америку, не постоји никаква нарочита разлика између првих исељеника и повратника. као што је то случај са исељеницима за Сједињене Државе Америчке. У погледу исељавања у Јужну Америку важи и данас распис Мин. Соц. Политике, од 1.Л%Х. 1924. г. бр. 13269.

Св. Бр. 783.

ХХМЛ.

Суду општине бродске:

1. У погледу наплата државне таксе код општинских су“ дова нема никакве разлике у надлежности између сеоских и варошких општина.

2. Лица, која штити чл. 5. тач. 6. зак. о таксама, не плаћају таксе ни на увереља издата на основу званичних докумената, али само у случају из последње реченице тач. 24. чл. 5. Таксеног и Пристојбинског Правилника за 1923. г.

Св. Бр. 1543.

КЊИЖЕВНОСТ.

А) Нове књиге;

|. Издавачка књижара Геце Кона — Београд — Кнез Михајлова:

Закон о таксама са шаксеним правилником и присшојбинским правилником, друго издање, збирка закона, (св. 55),

издаје Гојко Никошић; стр. 425, цена ДИН. 2. Издавачка књижара „Напредак“ — Кнез Михајлова: Мудро родитељство — упуство за својевољно коншро-

лисање зачећа у браку. од Д-р Мери Стопс, превео Др. М. Т. Луковић, стр. 68, цена ДИН.