Policija

о" о

БЕЛЕШКЕ

Нов председник Касац. буда. Указом Краљевим од 3. октобра ове године за председника Касац. Суда постављен је Г. Др. Душан М. Суботић, касац. су дија и један од наших најодличнијих и највреднијих правника, чији стручни радови служе на част нашој правној книжевности. Уредништво „Полиције“ најсрдачније честита нови положај своме дугогодишњем сараднику, и жели да на њему што дуже остане како у интересу правосуђа тако и у интересу угледа судске струке.

Варошица Злетово. Указом Њ. В. Краља од 12. септембра 1925. год, по предлогу Мин. Унут Дела, а на основу 5 6. закона о местима решено је, да се село Злетово, у срезу кратовском, област скопска, по изјављеној жељи грађана прогласи за варошицу под истим именом.

Министар Полиције 0 дужности полиције. Поводом скорог увођења у дужност новог управника берлинске полиције, госп. Грцезинског, Министар Полиције

је држао говор, у коме је по- |

ред осталога рекао и овоо дужности полиције:

„Неки се задаци могу испунити само онда, ако Ви и Ваши чиновници — наглашавам ову

„Полиција“

реч — јер да их сами решите Ви нисте у стању — ако дакле Ви и Ваши чиновници прионете томе са старом пруском савесношћу. Мир, још једном. мир, спремност за преузимање одговорности и иницијатива, то је што морате уносити у вашу дужност; то је, што морате захтевати од Ваших чиновника.

Старо је педагошко начело, да се може васпитно утицати са успехом ако се даје добар пример. Ваш досадашњи рад не допушта двоумљење, да ћете ову особину донети собом у Ваше надлештво, те онда имате и право да тражите од ваших чиновника исто пожртвовање у њиховој служби. То је потребно ако желимо, да дејствујемо васпитно на публику.

Да сваки појединац данас у држави тражи поштовање својих права то је потпуно у реду. Ми живимо у времену, у коме не

желимо бити туторисани ни од које класе. Али ако се реч право

пише великим, не смемо заборавити да се реч „дужност“ треба да пише још већим словима. Потребно је, да особито наша заштитна полиција наглашује ознаку власти у речи „заштита“. Не сме се допустити ако држављани због каквог било преступ-

: 5