Policija

== ПОБ ==

не по аустријским законима, јер ти одвећ отежчавају промену завичајности, али нити по српском увору, је таква би преомена могла проузрочити превелико оптерећење градова и индустријских места. Средњи пут, којем иду угарски и хрватски закони, био би можда са некојим изменама највише препоручљив. Деривативно постигнуће завичајности морало би се ограничити на минимум у интересу оних, којих се тиче, аи због растерећења управних власти од дуготрајних и бесплодних расправа.

У нормама о организацији општина нема битних основних разлика. Само у погледу устројства општинског начелништва владају два начела: у Словеначкој управни и извршујући орган је једно лице, жупан, свуда иначе колегиум, састављен из начелника, одборника и општинских чиновника. Прво начело, начело личне одговорности, уважено је и у закону о опшштој управи, али се не може порицати, да и колегијална управа са учествовањем стручњака има своје добре стране, особито за веће (градске) општине,

Добро дошли би били и општински зборови за мање отиштине.

Делокруг општине је аб инто у Ри бији иу пређашњим аустријским земљама за све општине једнак, биле оне велике или мале, градске; или (сеоске. Наравно, да је тај делокруг маленим и слабим општинама преширок, великим и јачим преузак.

Казао сам већ, да треба делокруг општине довести у склад са њеном снагом. Из самоуправног делокруга ваљало. би излучити оне полицијске задатке, које су аустријски закони налагали општинама, а више су државног, него ли општинског интереса, а зато би требало тај делокруг проширити са социјалним задацима, И судски послови, који су сада поверени српским;општинама, не спадају по моме мнењу у делокрут општина.

Прописи о општинском господарству (газдинству) се по разним општинским законима знатно разликују, нарочито у погледу састава и одобрења „општинских прорачуна и контроле над рачунима. Потпуно под утицајем државних власти стоји у том обзиру хрватска сеоска општина, а најмање је под контролом фактора изван општине негдашња аустријска

„Полиција“ 8