Policija

— 142 —

«фФалсификатори служе се обично за имитацију истог клишеом, који је премаван нарочитим беличастим штампарскем мастилом или пак клишеом, који се стави на месту остављеном за филиграм, и помоћу великог притиска изазива разређивање схартије и њено згушњавање на другом месту: филиграм овако "добијен јако се изгуби када се банкнота стави у суд са чистом волом, а онај пак од беличастог мастила — упоређен са правим филиграмом — лако се да распознати.

Експертиза саме хартије дозвољава да се увиди, да ли је цедна инкриминисана новчаница у ствари фалсификована. На пример: хартију, коју желимо испитати, ставимо у један апарат звани „Рџеш“ (Савијача), који исту савија на једном само месту 4 одмах је затим исправља, и тако све док она не „пукне на месту савијања и тамо прочитамо на једном кругу колико је било трзаја и, ако је било приближно броју трзаја "оригиналне новчане хартије, онда можемо имати једву индицију да то није фалсификат.

Детаљно проучавање једне инкриминисане новчанице омогућено је само у једном лабораторијуму за то нарочито уређеном.

Вештачење једне новчанице врши се на следећи начин:

1 Испитивање хартије:

Мерење дебљине помоћу сферометра, микроскопско испитивање влакана из којих је састављена хартија, или микрофотографијом, на делу зацепљеном. При овом "испитивању сконцетрисати варочиту пажњу ва чврстину и финоћу хартије.

П. Испитивање гравуре:

Фотографисати са узеличањем од четири диаметра и упоредити прту по црту са цртама гравура оног увеличања, које одговара неинкриминисаној новчаници. Потребно је за оваква испитивања располагати са неколико примерака нов_ чаница које још нису пуштане У циркулацију. Разлика често

·се нађе само на једном делу линије или при збирању и упоређењу двају разних детаља. Могу да се инкриминисана новчаница и она исправна ставе у стереоскоп: ако је инкриминисана лажна онда се поклапање не може постићи. _

1. Испитиивање филиграма или воденог отиска:

Фотографисати транспарацијом, али претходно наквасити пинкрименисану новчаницу и ону праву у бензину или у зеј-