Policija

— 108 —

се узме да је меница, која је изгубила своју меничну строгост, ипак пуноважна исправа о дугу, онда дужни сељак не добија никакву заштиту; 9 78 трг. зак. остаје без санкције, јер се по „приватној“ исправи суди кратко и дужник не саслушава; сељак ће бити осуђен; решење не може бити задржато од извршења; сва је разлика у року у коме се наплата има извршити (код менице за три дана, а код прив, исправе од 8—15 дана); те отуда нема никаквог практичног значаја, ако сељак, који је кратко осуђен по таквој меници, без меничне вредности 2 са значајем грађанске обвезе као приватне исправе, тражи задржање осудног решења истичући приговор своје меничне неспособности, јер ће она ·-остати без оцене, пошто то ни по 5 455 ни по 5 458 није истакнуто као основ задржања.

Из тога се најбоље види, колико је тачно напред изложено гледиште, да се таква меница не може сматрати без изговора као Пуноважна већ само као „проста“ грађ. обвеза, чија се природа, по истакнутом приговору меничне неспособности, има ценити у редовном спору.

Ово је у ствари она заштита, која се хтела дати сељаку у старо време, и која му се у данашњим још неповољнијим приликама мора несумњиво дати у пуној мери.

5. Из нове судске праксе у могућности сам у томе правцу приказати две одлуке Касационог Суда, које досад нису објављене и које на два различита начина додирују ово питање:

а) У одлуци |. о. К. С. од 27112. 1926. Ме 11414 се вели ово: „јер кад је дужник поднетим уверењем суда општине буштранске Хо 2041, као јавном исправом у смислу 5 187 гр. ст. доказао, да му је главно занимање земљоделство, а по 6 77 трг. зак. земљоделац не може се менично обвезати, онда његова обвеза, садржана у спорној меници, на основу које је ова осуда тражена, као менична обвеза, није чисша и јасна у смислу % 449 гр. с. П., те услед тога у конкретном случају нема услова са суђење по крашком поступку.“

Међутим 6) у одлуци Ш.о. К. С. од 23/8. 1926. Ме 6769 се вели ово: „Кад се узме да је дужник Милован земљорадник, онда, по 5 78 трг. зак, његова обавеза, која је постала тиме што је као земљорадник акцептарао вучену менику, није наштавна, | већ само губи меничву строгост и сматра се као проста гра