Policija

= 141 —

родних посланика било конфинирано, јер су били противници; режима.

Опсежан је одељак, који се односи на заштиту јавнога морала и религијског осећаја (ајеза деџа тогашае аде! зепћтето тепр!ого). Строг је надзор и драконске су мере прописане против блудница и свих њима сличним елементима. Они стоје под нарочитим надзором полиције, као такове, а сем тога и под надзором органа санитетске јавне службе. Псовке: су строго забрањене и на месту се кажњавају; у случају грђења Бога има се провести коначни поступак. Све фашистичке ознаке (значке, амблеми, барјаци и заставице) морају“ се од свакога поштовати. Евентуални преступци биће редовито полицајски кажњени. Али „увреда фашистичкога „грба“ стоји под нарочитом кривичном санкцијом, као и увреда: краљевскога или државнога грба.

У нарочитом одељку уређена је погранична полицијска: служсба — на суву и на мору. Ова је служба по. новим прописима поверена фашистичкој или „добровољној нацијоналној милицији“. Карабинијери (жандарми) врше само службу у непосредној позадини на друмовима и оним местима близу границе, где ће контролисати пасоше оних лица, које фашисте уопште пусте преко границе.

Дуж границе по суву ипо мору оснивају се погранични полицијски комесаријати. Фашисте и карабинери, као и друга. званична лица у служби на границама снабдевена су нарочитим униформама за. одбрану од атмосферичких неприлика, као и са свим модерним помоћним средствима: полицајским псима и вуковима, сваким оруђем, сигналапаратима, телефонима ит,д. У закону се предвиђа изградња нарочите телеграфске и телефонске мреже, као и радио•телеграфских и телефонских станица дуж границе за службу полиције и финансијске контроле. У лукама несме се ниједно лице без легитимације да. "попне на никакав брод.

За контролу странаца, који улазе и излазе и који путују по унутрашњости прописани су строги прописи, нарочито против лица и установа, које свакога странца пријави одмах по доласку, односно по одласку с коначења.

Фашистичка или „добровољна национална, железничка.