Policija

— 148 —

И. Попуњавање официрског кадра.

По чл. 42. Закона о Жандармерији активни официри и официри из резерве, који се јаве за превод у жандармерију, ступају на службу у жандармерију ради припреме годину дана, па по положеном испиту према утврђеном програму преводе се у жандармерију.

Жандармерија, да би могла да одговори своме задатку, мора бити као специјална струка добро упозната са целокупном државном организацијом, са функцијама свију државних власти, а специјално са функцијама управних и суд-. ских власти, једном речју са свима правним прописима, па чак и наукама, а ово нарочито важи за жандармериске официре.

Ради тога је и у програмима за испите за ниже, а нарочито за више официре прописан већи део правних наука (као: државно, административно, кривично право и познавање свих државних закона) поред осталих стручних предмета.

Кад је утврђена потреба да сваки жандармериски официр треба да има јакога знања нз свих ових правних и стручних. жандармериских знања, питања је, како и на који начин ми васпитавамо и дајемо младим жандармериским официрима ова знања.

До сада ми остављамо њима самима као самоуцима, ла то проучавају, па их онда подвргавамо само испитима, како кад ступају у жандармерију, тако и кад полажу испит за мајора — за више официре.

Истина, да је дато право да они који су на вежби, на припреми годишњој, могу посећивати један провизорни курс од цигло два месеца, који је при подофицирској школи. Ну од тога никакве користи, јер је време мало, а сама формација тог курса није довољна ни за подофицире. Тек да се зздовољи извесна формалност.

Да један младић добије теориско знање за активног официра у војсци, мора да сврши нижи курс војне академије за. време од 3 године најмање, а да један резервни официр добије теориско знање за жандармериског активног офицара. не свршава ни један већи жандармеријски курс, но се задовољавамо са једним кратким испитом. Како је ово малог