Policija

— 149 —

Овакво регрутовани официри долазе са никаквом правном спремом, нити пак стручном.

Жандармерији треба постављати јаке темеље, а од првих и најјачих јесу њени официри, а други њени подофицири о којима ће се говорити у другом одељку.

Да би се добио јак и способан официрски кадар треба чл. 42. Закона о Жандармерији са свим изменити и устројити овако:

а) Попуњавање официра се не врши сваке године, но жад расход достигне 30—50 официра;

6) Образовати за ове кандидате официрску жанд. школу од најмање године дана.

в) Програм: сва знања из правних и из жан. стручних и других општих знања, како теорна тако и практична.

г) Наставници да су сами стручњаци и то већином хонорарни: за правне науке професори универзитета, за управне и административне виши чиновници Министарства Унутрашњих Дела, за жан. стручне-стручне и способне жандармеријске официре.

д) Ко положи са успехом ову официрску жанд. школу, упућује се у трупу, у жандармерију на праксу 6 месеци, и кад тамо покаже успеха, на крају преводи сеу Ми у жандармеријску струку.

Они кандидати који не сврше са успехом ову школу, ако су активни официри или подофицири упућују се у војску, а ако су резервни официри разрешавају се и постају слободни.

Врло је важно да унапређење официра буде правилно регулисано. Ово није урадио ни закон о устројству војске, ни закон о жандармерији. Чак закон о устројству војске нигде, ни у једној норми није означио, да је жандармерија саставни део војске, а овамо мора се жандармерија по многим одредбама закона о устројсту војске управљати.

Одредбе закона о устројству војске за унапређење жанд. официра непотпуне су, а оваквих одредаба у закону о жандамерији и нема. Тако на пр. за унапређење у чин жандарм. бригадног ђенерала ни један закон није поставио одредбе, које би регулисале услове за стицање права за овај чин.

Зато је потребно, да се закон о жандармерији допуни одредбама, које ће регулисати унапређење жанд. официра ана-