Policija

лога одредбама закона о устројству војске, које важе за све официре војске, а према потребама жандармерије.

Ш. Попуњавање подофицирским кадром.

Подофицири се попуњавају из трупе, када жандармериске каплар одслужи годину дана, и када сврши жанд. подофицирску школу. Овај је систем добар, али на пракси се види, да је садања подфицирска школа сувише са кратким роком.

Велики је значај подофицира у жандармерији, чак мнего већи но у војсци. Зна се да подофицири имају велику улогу у војсци. Они дају новим регрутима основе из дисциплине, из теорне и практичне наставе, они од регрута стварају војника, кога и у рату са успехом воде. Цео овај посао подофицири у војсци врше под сталним надзором официра. У жадармерији подофицири имају исту улогу, да даду жандармима основе дисциплине, да их извежбају теоријски и практично, да су способни за службу, али сем овога подофицири као командири самосталних станица имају велик задатак, да одрже ред и мир на територији своје станице, и све ове з4датке врше самостално, и под повременом контролом и упутством официра, а не сталном као у војсци. Као што се види жанд. подофицира задатак је већи и самосталнији но у војсци. И док војска спрема по подофицирским школама своје подофицире по две године, ми у жандармерији задовољавамо се и са 6 месеци.

Из овога јасно је, да садања жандарм. подофицирска школа не може да одговори своме позиву. Њу треба реорганизовати и поставити је на широј основи. Дакле њено трајање треба да је најмање 18 месеци (1:, година), а програм проширен,

Она има да обухвати и све помоћне институције: дактилоскопију, криминални музеји т. д.

Оваква свршена школа са најмање врло-добрим успехом треба да даје право на официрски испит поред других испуњених услова.

Према овоме и чл. 41. закона о жандармерији допунио би се овим успехом.

Још би се овој школи имало дати право из члан |.