Policija

465

ХМ · Суду општшине сапске:

1. По чл. 118 зак, о општинама, право на хонорар за вршење благајничке дужности имају само општинске деловође и писари, а не и општински часници о којима је реч у зла, 112 истог зак. На овом гледишту стоји и Гл. Контрола.

2. У „Полицији“ за прошлу годину објашњено је више пута, да жандармеријске станице немају право на бесплатан огрев од општина у којима се налазе.

3. Пошто се о ствари, о којој је реч, већ води спор код надлежног суда, то се не може дати тражено мишљење,

ХХ Суду општине бањске:

За оверавање легитимације за држање и ношење оружја, које самоуправне власт издају својим службеницима, надлежне су претпостављење државне упрано-полицијске власти (полиц. дирекције, срески поглавари ит.д.) — чл. 1. Правилника за извршење закона о држању и ношењу оружја. У надлежност великих жупана спада издавање оружних листова приватним лицима (чл. 1. и 18. истог Правилника). ·

ХХ Суду обдштине — Д. Пољана:

Сиромаштво из тач. 6 чл. 5. зак. о такс. цени се према непосредном порезу дотичног лица али и према његовој имовини и приходима, који су иначе ослобођени од плаћања пореза. Детаљнија упуства о овоме налазе се у тач, 20 и 21,

члан 1 Таксеног и Пристојбинског Правилника од 1923 год. Св. Бр. 198.

Х% Манасију Блажевићу, благајнику општине кичевске:

Исплата општинског особља може се вршити само по одобреном буџету. Ако овогодишњи буџет није одобрен, онда по прошлогодишњем у смислу ча. 6. зак. о окр. ср. и општин. буџетима. Ако би било какве разлике у корист особља, она ће се изравнати кад нови буџет буде одобрен.