Policija

упути на решење, а Цетински Окр. Суд у место да овако поступи, упутио је овај предмет Великом Суду у Подгорици, који је у својој пленарној седници од 13. новембра 1926.70дине, бр. 388, донео одлуку, да је он једини надлежан за решење појављених сукоба надлежности између војних и грађанских судова на његовом подручју,—па је појављени сукоб расправио противно одлуци Опште Седнице Касационог Суда у Београду, од 30. априла 1923. године, бр. 3402, ма да му је иста била позната, због чега је и Војни Дивизијски Суд у Скопљу, између кога се био и појавио овај сукоб —о над„лежности са Цетињским Окружним Судом, тражио објашњење: ко је надлежан за решење истакнутог питања.

Касациони Суд у Општој Седници својој од данашњег, проучио је ово питање у вези са односним законским прописима па је нашао:

По 8 25. војног кривичног поступка, који је важио за предратну Краље«нну Србију, њен Касациони Суд, а то је Касациони Суд у Београду, био је надлежан за решавање напред поменутих сукоба о надлежности, као што је он за то био надлежан и по 5 8. закона о своме устројству.

Указом од 19. априла 1919. г., ФПОбр. 70960, распро“стрта је важност свију војних закона који се помињу у томе указу, на целу територију наше садашње Државе, па и војни кривични поступак и то без икаквог ограничења или допуне.

Значи дакле, да је и надлежност Касационог Суда у Београду предвиђена у 5 925. војно кривичног поступка, распрострта на целу територију садашње наше државе, кад у примени овога и других војних закона није учињено никакво "етраничење или допуна у погледу те, већ постојеће надлежности.

Остаје дакле, да је Касационх Суд у Београду искључиво надлежан за решавање питања о сукобу истакнуте над„тежности, како са напред наведених разлога, тако и зато што то изискује и једнообразна примена једнога закона који је 'отшти за целу земљу, а која је стављена у дужност Касационом Суду 5 6. закона о устројству Касационог Суда, те "би иста могла доћи у питање кад би и поједини покрајински виши судови за своја подручја расправили ова питања, а -Фогло би доћи и до сукоба појединих покрајинских виших