Policija

— 186 —

судова, као што је овде случај у коме је Велики Суд у Подгорици појгвљено питање сукоба расправио противно одлуци Опште Седнице Касационог Суда, од 22. децембра 1922., бр. 10492 и од 30. априла 1923. год., бр. 3402, које су донете восле новог устава од 1921. године.

Да је Касациони Суд у Београду надлежан за расправу воменутих сукоба на целој територији, поред горњих, већ наведених разлога, говори и сама стилизација измењеног 5 1. Зак. о устројству Касац. Суда по изменама од 30. јануара 1922. године бр. 6460.

По поменутим изменама и допунама први став тога 34конског прописа гласи: да над свима првостепеним судовима у границама раније Краљевине Србије... и т. д. Војним Апелационии Судом, као и Главном Контролом... и т. д., постоји Касациони Суд.

Очигледно је дакле, да је овде реч о Касационом Суду“ у Београду, који једини постоји под тим именом и који једини може бити надлежан за првостепене судове у границама раније · Краљевине Србије, па како је у овом првом ставу поменутог законског прописа уз првостепене судове у границама раније Краљевине Србије, стављено да и над Војним Апелационим: Судом и Главном Контролом и т. д. постоји Касациони Суд, онда је јасно, да је то Касициони Суд у Београду, који је“ према томе а и према другом ставу одељка | чл. 4. „Прелазног Наређења“ у поменутим изменама Закона о устројству судова, једини надлежан за расматрање пресуда и решења Великог Војног, односно Војног Апелационог Суда по изјављеним жалбама заинтересованих страна, те ни са тога разлога остали покрајински судови о којима је реч у чл. 137. Устава ње могу расправљати сукобе о поменутој надлежности, пошто · би евентуално могао наступити случај, да Касациони Суду Београду при разматрању пресуда и решења Војног Апелационог Суда у случају употребе правних средстава од стране _ заинтересованих лица, стане на друго гледиште, него што. је оно, које је дотични покрајински Виши Суд поводом пдјављеног сукоба већ расправио.

Очо што је у последњем ставу чл. 187. Устава и другом · ставу измењеног 9 1. Зак. о устројству Касационог Суда. речено да ће до урђенња једног Касационог Суда за целу“