Policija

— 187 —

земљу, Касациони Суд у Београду. Сто Седморице у Загребу, Врховни Суд у Сарајеву, Велики Суд у Подгорици и Одељење Б. Касационог Суда у Новом Саду, „радити по досадашњем“ и да ће се сматрати као одељења Касационог“ Суда, то је само у погледу њихове дотадашње посебне надлежности, са обзиром на разна законодавства, односно на законодавства, која су на њиховом подручју дотле важила, 2. не значи да су и они надлежни на своме подручју као одељења Касационог Суда расправљати појављена питања о сукобу, јер они ни до тада нису били за то надлежни, а у чл. 137. Устава и ставу другом 5 1. Устројства Касац. Суда изрично стоји: да ће они радити „по досадашњем“. А како је Касациони Суд у Београду и по дотадашњем, дакле и пре: Устава а и пре распростирања војних закона на целу територију, био надлежан за расправу поменутих сукоба, те је баш и по самом Уставу, та његова надлежност остала и на даље, јер сстали напред поменути судови никад дотле нису расправљали ове сукобе по овлашћењу у 5 25. војно крив. поступка, а јасно је да их они ни по каквом другом закону нису могли расправљати.

Са свију изложених разлога Ка НЕ Суд у Београду у данашњој својој Општој Седници а на основу тач. 159 16. Зак. о своме Устројству доноси следећу начелну одлуку Ф истакнутом питању:

Да је за решавање сукоба о надлежности између војних и грађанских иследних власти; између војних власта и војних судова са једне стране и грађанских и духовних судова се друге стране о којима јеречу 8 25. војног кривичног поступка, — а до уређења једног Касационог Суда за целу земљу, надлежан искључиво Касациони Суд у Београду, коме је ша надлежсност припадала п пре распростирања поменутог закона на целу земљу, па му распрострањем исшог закона на целу“ земљу, та надлежност и даље остала.

Бр. 11732/926. — Из Опште Седнице Касационог Суда, од 1. јануара 1927. год., у Београду. -