Policija

Ба а

Ношење црвених застава и табли са разним натписима, као на пр. при разним социјалистичким манифестацијама, до ових ратова наше државне власти нису забрањивале. Сматрало се да се тиме ни у колико не угрожавају јавни интереси, још мање нарушава правни поредак. После светскога рата и то се је схватање променило. Сада се стало на гледиште, да се баш таким радом и појавама веома осетно угрожавају јавни интереси и доводи у питање правни поредак у држави. С тога је чл. 12 закона о заштити јавне безбедности и поретка у држави сваки такав рад огласио преступним кривичним делом кажњавајући га судски затвором најмање годину дана или новчано до 50.000 динара или обема казнама уједно.

Све ово биће нам још разумљивије, кад наведено доведемо у везу са разлагањима проф. Најасћек-а о полицији и њеном појму. По њему, полиција је социјална функција друштва. Ово (друштво) мора имати вентил, кроз који ће у полицијске прописе улазити свагдашњи његови назори о томе, шта је потребно за његову сигурност и заштиту од опасности. "Овај вентил је Бојам јавног реда и Појам опасности. Помоћу појма јавног реда полиција у Пруској забрањује радње које кривични закон није у стању да обухвати. На пр. забрањује представу драме у којој се налази напад на хришћанску религију; тако исто, забрањује предавања која расветљавају сексу'ална питања. Истина, ова предавања у наравственом погледу нису непристојна, али, опет, пошто се држе пред удатим женама и девојкама, противе се друштвеним назорима о часности ти васпитању.

Поводом тога могло би се рећи, да се овим и сувише · проширује право полиције на нормирање по праву сопственог нахођења (слободној оцени). Али без таквог проширивања. полицијског права нормирања, код данашњег стања социјалних односа, — не иде. Треба ли зар чекати на то, док законодовац донесе једну општу кривично-цравну норму; треба ли у опште чекати, док се законом не створе опште норме, које кажњавају полицијски противна делар Тада би полиција дошла и сувише доцкан! Па и сам законодавац не би био довољно приправан да створи потребне норма, без претходних покушаја полиције. С тога се полицији мора дати могућ-