Policija

25668

противзаконитих дела су нагнути, а навластито којој врсти: крађа (коња, рогатог блага, свиња, перади, пољских плодина: итд.) и како их обично изводе.

То је особито нужно знати да се по нарави догодившег“ се противзаконитог дела узмогне одмах закључити, ко би: га починити могао.

Разна скровишта, крчме и чарде треба особито добро: познавати, јер се тамо обично састају разни сумњивци, битанге и нерадни на договоре, деобу и препродавање украденог добра, па ту обично и неразумљиво троше.

На власнике осамљених кућа, на салаше, ханове, пустаре и станове треба особиту позорност обратити, јер се ту у служби налазе или састају разни сумњивци, а не ријетко су власници такових забитних мјеста њихови ортаци и јатаци.

На разну служинчад и раднике у опште треба такође“ помно пазити; ваља се освједочити, да ли имају прописане исправе (служинске и радничке књиге или легитимације) дали: неразмијерно троше и разкалашно живе, ко им и када долази у походе и на договоре, да ли имају наложнике и“ наложнице и незакониту дјецу.

Разне фабрике и радионице треба особито на оку држати, јер се тамо редовито и са разних страна радника налази;. треба изпипати, не постоје ли међу њима каква потајна друштва и организације, које су по државу и јавни поредак погибељне, не постоји ли или се не организује анархистички и комунистички покрет, да се праводобно узмогну подузети: потребне мере и кораци; путне исправе таквих радника треба особито помно и што чешће прегледати.

Сумњиве по јавну сигурност особе препознавају се по“ ношњи, држању, начину живота, разним знаковима, по беспосленом клатарању и тд.

Сумњиве особе се контролирају по жандармерији на два: начина: посредно и непосредно.

Посредно се контролирају оне сумњиве особе, које нису под посебним полицијским надзором, али су иначе познате као погибељне по јавну сигурност. Распитује се о њима код. селских старешина, кметова, пољара, лугара и других поузданих особа о њиховом владању, начину живота, о иметку,. дружењу и т. д. |