Policija

— 651 —

Непосредно се контролирају оне сумњиве особе, које стоје под полицијским надзором и то на два начина: полицијском кућном преметачином и особном претрагом.

Сумњивци се могу још и иначе контролирати и то тако, да им се куће и станови неопажено мотре, да се држе на згодним местима заседе; онда да се завирује у крчме и све оне локале, где се сумњива чељад састаје, затим да се распитује код крчмара, кафеџија, трговаца, пекара, месара и т.д., како поједини сумљивац живи и од чега, да ли прекомерно не троши и т. д.

Они сумљивци, који стоје под полицијским надзором, подвржени су овим стегама: не смију да полазе сајмове без посебне дозволе, не смију се удаљити од своје куће, осим на пољски рад, не могу бити крчмари, нити обнашати какву јавну службу (лугари, пољари, цестари и т. д.); морају бити од мрака до зоре код куће, те се на позив органа јавне сигурности показати; не смију држати паса нити имати оружја.

Цигане, као опште погибељне особе за сами поредак и сигурност, мора жандармерија навластито у непрекидној евиденцији водити и тачно звати, који у станичном рејону стално обитавају, а који опет из других рејона у њихов долазе.

Познаје ли жандарм у танчине свој станични рејон и удешава ли према тому и свој поступак, то ће онда бездвојбено и његов рад бити у сваком случају користан и успешан:

извршиће савесно своју дужност. Загреб. . · ._ Милан Мизлер, жандарм. пуковник у п.

ЖЕНСКА ПОЛИЦИЈА

Почетком јула 1927. г. чувени француски социолог Г. Рг Тулуз. директор санитетске полицијске службе у француском Министарству Хигијене и чувени бивши шеф санитетске париске полиције, објавио је у француској штампи овај свој концизан и испрпан чланак о улози жене у полицији по његовом схватању.

Наш лист је чешће третирао ово питање и зато доносимо ово мишљење, да би се видела реч једног чувеног и уваженог, позваног за то, научника.

Госпођа Аврил од Светог Крста (де Запе Сгогх) поднела је префекту полиције у Паризу, у име пете комисије Друштва