Policija

— 652 —

Народа, један предлог по коме би имала да се створи једна женска полициска трупа. .

Треба са задовољством показати да женски полицајци постоје изван Француске тако рећи свуда. Ко то хоће да проучи нека чита књигу Тће Ргопеег РоНсетотап, коју је написала Г-ђа Мари Алан, и која је на широко анализирана у јунском броју часописа „Ка Здрављу“ (Мегз Ја Бат), органу Лиге Друштава Црвеног Крста.

=

Још 1880 г. у Сједињеним Државама Северне Америке поверено је чување осуђеница и затвореница женама и заведене сут. 3. „полицијске управитељке“.

Тек 1910 г. било је званично постављање првих америчких полицајаца — жена. Њихов број се брзо увећавао. Данас их у Северној Америци можемо срести у 145 градова. Оне чувају чак и улице, а нарочито надзиру биоскопе, игранке и кабаре-е, воде рачуна о проституткама, бране децу — кривце' пред судовима и брину се о заштити младежи.

У месецу новембру 1914. г. у Енглеској мис Ратег Рапзоп образовала је трупу жена — аутомобилиста са задатком да се старају о белгијским избеглицама — женама и деци на Британском Острвљу. У варошици Грантаму, где је. тада било улогорено 25.000 војника, власти су тражиле помоћ од ове трупе, тако да две помоћнице организаторке буду стављене на расположење шефа месне полиције. Командант места је забранио женском становништву да се креће по улицама у времену између 8 часова увече и 7 часова изјутра. Нови полицајци — жене биле су слате у потеру на оне женскиње, које би примале код себе војнике, које би им давале алкохолна пића; и на тај начин те потере учиниле су безопасном циркулацију жена по ноћи, тако да је забрана укинута.

А у год. 1918 Лондонска Општинска Управа организовала је Женску Помоћну Службу. Агенти овог надлештва пружали су потпору напуштеном женскињу и деци, који би остали без средстава, даље жртвама и кривцима кривичних дела противу полнога морала, најзад болесницима и рањеницима сваке врсте. Ове жене — полицајци били су искључиво надлежни за послове полиције за одржавање морала и најзад проституције. Оне су надзирале коцкарнице и јавне куће и