Policija

— 653 —

вршили полициски надзор над блудницама и скитницама. „Даље оне су спроводиле и чувале жену и децу у болницама, у полицији, у судовима и по затворима. Најзад, врло карактеристично, оне су водиле даљу бригу о личностима, које би покушале самоубиство.

Енглески Министар Унутрашњих Дела изјавио је у своме годишњем извештају о раду у своме ресору: „Убеђечи смо, да у случају силовања жена и деце женски агенти биће специјално корисни за вршење саслушања над повређенима.,. Данас је дужност полиције да даје становништву обавештења о бесплатном лечењу венеричних болести, а ту је врло значајно и згодно што се женскиње могу обраћати личностима свога пола...“ | !

Као што се то често догађа код нових организација, било је у 1922. години јаких покрета за укидање ове трупе женске полиције, — и они су — на жалост — успели у њеном смањењу.

Данас у Британском Царству има женских полицајаца у Ирској, у Шкотској, у Канади и у Аустралији.

Немачка је једна од првих земаља које су усвојиле женску полицију. Већ пре почетка рата, 1914. године, било је женских полицајаца у 35 немачких великих градова. Оне су у првом реду имале да врше полициски надзор над проституцијом, а затим да се брину за жене и децу, доведене у полицију, за отпуштене осуђенице и за напуштену децу.

За време окупације Колоња (Рајнска Област) енглеске и немачке жене - полицајци имале су право лишавања слободе криваца. Према енглеском листу „Мапсћечјег Опагфап“-у „самим њиховим присуством, оне су врло често чиниле највећи утицај на младе војнике; многи од њих би се самим тиме што су их видели да се појављују спонтано одрекли да · чине дела, за која би се доцније горко имали да кају.“

Женске полиције постоје и у Шведској, Норвешкој, Финској, Холандској, Пољској и Чехословачкој. У Данској њима је поверена брига о принудном извршењу закона о обавезном лечењу венеричних болести, а сем тога оне интервенишу у породичним незгодама (туторство над малолетницима, развод брака, раздвојен супружански живот).

У Швајцарској жене учествују у општинским полицијама