Policija

с ЕА

разних градова, међу њима нарочито: Женеве, Лозане, Цириха. У њихове дужности долазе нарочито: пажња на кретање младих преступница, надзор над ванбрачним мајкама, чување жена — осуђеница и притвореница, збрињавање стараца и обилажење паркова, железничких станица и кафана. ;

| ж

Отуда излази дакле да скоро у свима северним европским народима је мање или више покушано да се оствари, окуша и развије женска полиција. Али код тих народа чине нарочито очевидни изузетак народи латинског порекла, који у овоме питању имају једно друго држање и који у опште узев су далеко од тога.

У ствари, питање је сложено и сусреће многе предрасуде као и тешкоће, које долазе из недовољне обавештености.

У Друштву Народа ово питање је изнето пред разне државе. МИ поред тога што су 1925. г. већина држава дале негативне одговоре односно питања установљења женске полиције. комисија, која га је проучавала изјаснила се овако: „Оочарана искуствима, која су стечена у више држава... комисија очекује да ће питање о запошљавању жена у полицији бити поново што пажљивије испитано од стране свих влада држава, које чине Друштво Народа“.

Женска полиција је чињеница од које треба поћи да би. се изучиле рационалне организације разних држава у складу са народним обичајима.

У изразу „женска полиција“ мисли се на многе различите дужности као што је то случај и код „опште полиције“ Полиција у својој дужности да одржава ред и да употреб-. љава силу, тако рећи као у рату, је збиља улога мушкараца.. Али то није ништа друго до најстарије схватање полиције, оно, које одговара само првим потребама. Из дана у дан схватање полиције добија све више правац заштићавања и. потпомагања слабих и бригу о хигијени.

Тако је н.пр. Префектура Полиције у Паризу била, пре једног читавог столећа, нека врста градске жандармерије, једна трупа истраживача зликоваца, али данас је и онау многоме поред тога. постала сложени организам за очување друштвеног спаса и здравља. Она више не хвата само злочинце него — то се већ лако увиђа — она чак и у надзору