Policija

— 655 —

над странцима и над шоферима јавних аутомобила — да не' цитирамо и остале случајеве — постаје све више и нарочито: хигијенско надлештво.

У овоме смислу женска полиција имала би да игра велику улогу. Може јој се тако испрва поверити — саобразно резолуцији Међународног Удружења жена — полицајаца, донетој 1923. г. на конгресу у Вашингтону — дужност, за коју је она у првоме реду позвана, а то је мисија да заштићујеи чува жене и децу. Женска полиција је та, која то треба да: ради, без обзира на то јесу ли те жене и та деца кривци. или жртве. Главна улога те женске полиције мора да буде да спасава жене, девојке и децу од полних напада и одавања проституцији. |

Само се тој женској полицији, само њој се може поверити, и само она може примити на себе улогу да доводи: девојке у амбуланте за лечење венеричних болести и да их надзире. Какво неповерење по природним инстиктима мора да постоји код тих девојака зко треба да се повери ова дужност мушкарцима, за које се може слободно рећи да се ови овде појављују истовремено и као судије и као странке, ако не и као судије и као кривци. Мушкарци — поверекици полиције морално су наслеђе једне ненадлежне друштвене организације. У бирократској држави они се имају сматрати као представници једне бесмислене и опасне чињенице.

У ствари, женска полиција мора да буде трупа друштвених заштитника. Моје искуство у болници Анри--Русел, где сам створио чету жена — асистената за психопатрију, и које се без икакве разлике баве болесницима и људима и. женама, показује ми све оно што се може очекивати од ове установе у борби противу повраћаја и увећања душевних напада, кривичних дела, самоубистава, проституције и беде,. као последица психопатријских.

Убеђен сам нарочито у то да, ако би се могло доћи. дотле да се излече скитнице — нерадници и пијанице од њихових мана и ако би се успело да се они у животу замене вредним јединкама, да би то могло постићи једино сложеном и организованом акцијом жена — социјалних заштитница, којеби узеле на себе да врше тешке дужности полицајаца по улицама и по крчмама.