Policija

— 656 —

Очигледно, ја схватам полицију другојаче до установу "чиновника, који само одржавају мир. Моје искуство ми је показало да она у својој основи није ништа друго да један важан вид јавне хигијене и да све оно што ми сматрамо нередом у друштву има постепено да буде доведено у свој ред. Пијаце, намирнице и станови, проституција и кривична дела противу полнога морала, преступништво, убиства и са"моубиства зависе у првоме реду од њиховога проучавања, "превентивног испитивања и од лекарских контрола. И зато, у друштвеном општем интересу принуда је потребна, она се "мора да врши, али треба да се врши у име и средствима друштвене медицине. Полицајац треба тако да постане друштвени болничар.

Може се прорећи да ће се постепено мењати састав полиције — као што је то већ данас случај у заводима за лечење патолошких појава, — и да ће жене узети на себе све улоге, које се односе на превентивну бригу на улици и на јавним местима, која оне буду освајале, као што су то већ „учиниле са болницама, у којима оне воде главну бригу.

(Превео М. Ф. Б—)

ТЕЛЕФОНСКА НАРЕЂЕЊА МОГУ ДА БУДУ ИЗНЕНАЂЕЊА.

Служећи се телефоном приликом службених разговора, (изложени смо: или да ненадлежна лица чују разговор који "треба да остане у тајности, или да се погрешно разуме говор, или да се намерно злоупотреби телефон и натај начин нанесе "штета интересима службе.

Онако исто као што се путем телефона може да нанесе штета интересима службе — изврши злоупотреба, тако исто се може извршити злоупотреба уласком ненадлежних лица у наше — државне канцеларије. Обично у подне и у вече, када чановници изађу из канцеларија, дешава се да канцеларије остану незакључане а послуга се удаљи испред канцеларија "тако да релативно дуже времена канцеларије остану незакљу-