Policija

— 657 —

чане и без надзора, те се даје могућност уласку ненадлежних "лица, крађи и уништењу званичних докумената, злоупотреби званичних штамбиља и печата у рђавој намери.

Случај који се десио директору затвора де ја Затше у Паризу, 26. јуна ове године, врло је карактеристичан и треба. га имати на уму, да не би постали жртве обмане.

У суботу 26. јуна ове године, у 12: часова, директор: горе поменутог затвора, г. Катрије, сео је спокојно са фамилијом да руча, када би позван на телефон.

— Ало! Ало! овде је кабинет министра унутрашњих дела. Министар лично хоће да говори са вама.

— Ало! ја Запе» Овде је Алберт Саро, министар унутрашњих дела; ја долазим овог момента са седнице министарског савета на којој је решено да се пусте у слободу Доде, Деласт и Семар (сва тројица су политички кривци и то прва двојица ројалисти а последњи комуниста); потребно је да се што пре изврши ово решење и са највећом дискрецијом. Предузмите мере да приликом њиховог пуштања из затвора не буде никог на улици да би се избегле манифестације; ви ми лично одговарате за тачно извршење овог наређења. .

Г. Катрије помисло је да не буде жртва какве мистификације; покушао је да тражи објашњење ради сигурности, али није био довољно одлучан, дао се збунити и поколебати па је одмах извршио ово тобожње министрово наређење, али је одмах затим доживео велико изненађење: видео је да је постао жртва преваре. Догађај је изазвао читаву сензацију; злурада гомила се смејала нгивности и неопрезности државних органа; одмах се почело говорити, као што то обично бива, да је директор намерно пустио притворенике, да је са њима пијанчио у затвору и т.д. Министарски је савет због овога држао нарочиту седницу; огворена је анкета; смењен је са дужности г. Катрије, јавно мнење осуло са критиком,. чак је и у парламенту било интерпелгција због овога; једном

У

речи настале су недогледне штетне последице.

Да је директор затвора био опрезвији и одлучнији примајући наређење преко телефона, он би пожњео успех, можда. би се и варалице похватале, а овако је доживео велико изненађење и нанета велика штета интересима службе.