Policija

— 619 —

повратника, који врши доста тешка кривична дела, и предпоставимо, да га због тачних података можемо посматрати као кривца из навике. Све је то важно, те би изгледало, да ништа више није потребно за одређивање казне. Међутим, ако не бисмо скренули пажњу на мотиве његових дела, могли бисмо да паднемо у велику погрешку.

Горњи упоран и тешки кривац може да буде, ако ради из једних мотива, ниско и гадно створење, а ако ради из других мотива, може да се покаже као морално чист човек, чврст у својим политичким, религијским или социалним убеђењима, који се разилазе са законима његове државе. И код прве и код друге комбинације репресија је безусловно потребна, јер ниједно постојаће државно и друштвено уређење не може капитулирати без борбе пред нападима и оставити без заштите свој правни ред и идеју законитости, јер би се друкчије могло у том случају потпуно поништити поштовање према закбнима и послушност њима. Ипак јасно је, да код горњих услова репресија мора носити нарочиши каракшер, јер би била велика, бесциљна и бездушна неправда, гко би се кривци ове категорије ставили у исту врсту криваца, као и обични разбојници, убице, фалсификатори ит. д., те би се казнили истом врстом казне. Сем тога, за споменуту врсту криваца нису потребне неке нарочите мере, као што је, например строга изолација, коју наша наука препоручује у циљу, да не би дошло узајмно морално кварење затвореника. Код те врсте криваца нема горње опасности, дакле није за њих умесан т,зван. ћелијски режим, ако нећемо нарочито спроводити код издржавања казне идеје освете и мучења, које се потпуно разилазе са задацима истинитог правосуђа.

И сада видимо, да су горе изнете идеје победиле у знатној мери стара схватања не само у науци, већ и у казненом законодавству. Готово у свим новим казненим законицима и пројектима спроводи се т.зв. систем џаралелних казни. Ради правилности и целисходности казненог система напушта се гледиште, да је мотив кривичног дела другостепени елеменат, _ који може утицати само на меру казне, већ се обратно схвата, да са обзиром на мотив треба бирати врсту казне, јер на тај начин најбоље можемо код кажњавања водити рачуна не само о личности учиниоца и о истинитој природи извршеног дела,