Policija

— 891 —

Мало се више може оклевати пред питањем, да ли виша власт има право да пошаље исправку о чињеницама које се тичу неке ниже власти. Али кад се имау виду да је праву годговора циљ васпостављање истине, и да нижа власт, чије кје делање било предмет неког написа, располаже са више срестава ради постизања тог циља него виша власт, онда није "велогично закључити, да право на исправку има саме власт "чије су радње биле наведене у листу. Споредно је, у осталом да лије власт била „именована“, или само „означена“ на неки дрруги начин, или је само било речи о њеним поступцима; "свака власт, самим тим што је о њеним поступцима било речи ту неком листу, има -право на исправку“),

2. — У ком.року овлашћено лице треба да пошаље свој одговор уреднику

ЧУ интересу новина је да тај рок буде што краћи, како снеби биле приморане да штампају одговоре на већ заборавољене написе, По-нашем закону уредник није дужан да штампа "исправку „ако је протекло шест недеља од дана када је "напис објављен“ (чл. 28, 5%). Другим речима, право одговора "застарева за шест недеља. По француском закону, тужба за принудно увршћење одговора, застарева за годину дана од дана каца је објављен напис, чија се исправка жели (чл. 123, ал, 10). Али право одговора може бити употребљено и

после тог рока; само, у случају да уредник одбије штам"пање одговора послатог после тог рока, суд га не може на|терати да га штампа. Уредник се у том случају излаже само "новчаној казни, која је последица нештампања одговора у за'"коном прописаном року, о чему ће доцније бити говора).

И на овом је питању, дакле, француски закон више наклоњен публици него новинарима, и строжији према овима

~ 2). Србијански закон.о. штампи од 31 марта 1891. (чл. 19, ал. 1), као и сзакон о штампи од 12 јануара 1904 (чл. 14 ал. 1): „Одговорни уредник ду=жан је примити у свој лист сваку исправку, коју му пошље власт или приуватно или правно лице преко својих заступника, чије је име поменуто или о “чијем је“раду «или поступцима у листу или повременом спису било речи“.

2) Видети одлуку француског Касационог Суда од 28 децембра 1901 ту Ваџог Ретодаие 1903, ратне 1, раре 135 (Овај ће зборник у будуће бити. навођен овако: О... .1903, .1, 135).

2