Policija

Ноћ —

који су престали да живе, Али историји нису потребне клевете и увреде. Смрт нечија не сме да значи престајање свију обзира према његовој успомени, једином важном остатку ба његове личности. Зато је за заштиту умрлих потребно дати њиховим наследницима и другим блиским лицима право одеовора у случају клевете или увреде нанесене њиховој успомени, без обзира на то, да ли су те клевете или увреде учињене или не у намери, да повреде част или науде угледу наследника и тих других лица.

В. — То је што се тиче питања кад приватна лица уживају право на исправку. А кад власт има право на исправку 2 Кад је уредник дужан да штампа исправку коју му пошаље власт 2

Кад се наш и француски закон упореде на овом питању, ваш закон изгледа на први поглед много неповољнији по штампу од француског, Француски закон вели, да је лист или периодичан спис дужан штампати „све исправке које му пошље неки носилац јавне власти поводом неких његових званичних поступака, који би били нетачно престављени у том листу или периодичном спису“ (чл, 12, ал. 1). Наш, пак, закон каже само, да је „уредник новина или повременог списа дужан да прими и оштампа у новинама или спису сваку исправку о чињеницама изнетим у његовом листу коју му пошље власт“ (чл. 26, ал. 1). Из различите редакције ова два текста излази, на први поглед, да док по француском закону носилац власти може исправљати само оно што је нетачно изнето о његовим званичним радњама, дотле по нашем закону власт може исправљати сваку чињеницу изнету у листу. Овако литерално тумачење немогуће је, Прво, не постоји ни један пропис ни закона, ни уредбе, који би одређивао некој власти за улогу да води рачуна о истинитости свега онога што се штампа у дневним листовима и периодичним публикацијама. Затим, такво би схватање било противно основи на којој почива право одговора у опште, па дакле и право одговора које ужива власт, а о чему ће доцније бити више речи. Власти се и код нас има признати право на одговор као и приватним лицима, тј, кад је нека власт у веви са њеном функцијом поменута у неком листу или повременом спису").

9 Противно М. Мића, Хавоп о Натрг, 8. 18.