Policija

— 967 —

плате за месец дана. Према овоме, осталим општинским службеницима не припада ово право по закону, али их суди одбор општински не морају отпуштати из службе за време болова њг, јер то ке грописује ниједан законски пропис. Све, дакле, зависи од нахођења општинског суда и одбора, који у овој прилици треба да се руководи и хуманим осећајима.

ХХХП Суду општине лубничке (срез зајечарски):

1. У другом ставу Напомене уз ТБр. 17 и у тач. 4 чл. 46 таксеног и пристојбинског правилника прописано је тачно кад се земља може разменити а да се не плати за државу такса из ТБр. 12 такс. тарифе, која сада износи 40/0, већ само за обичну потврду из ТБр. 48 такс. тар. У свима другим случајевима размене земље такса за државу мора се наплатити по ТБр. 12 у вези са ТБр. 17. такс. тарифе, т. ј. по 495 од вредности већег дела земљишта којим се врши размена.

2. Кад год земљоделац отуђује земљу ма којим путем и начином онда се, приликом потврде тапије или уговора (о купо продаји, трампи и т, д.) мора претходно извидити: да ли му остаје још онолико земље колико му закон штити. Ово се утврђује уверењем општинског суда, т. 3. уверењем о остетку земље, у смислу тач. П правила Мин. Правде од 4-1-1874 год. Бр. 354, оштампаним уз 5 471 грађан. суд. пост.

2. Одлуком Касац. Суда Бр. 3637—1893 објашњено је

„Тапија о имању у вредности до 200 динара, ма и

само општинским судом потврђена, потпун је доказ о

постојању уговора продаје и куповине и о примље-

ној цени“.

Према овоме, тапије потврђене само општинским судом на имања која стају више од 200 динара не вреде (члан 15 уредбе о убрзању рада).

8. По чл. 49. закона о избору народних посланика сваки бирач мора гласати на гласачком месту. Изузетак од овога: учињено је само за председнике бирачких одбора, који по чл. 52 могу гласати у општини где на дан избора обављају председничку дужност.

Св. Бр. 2294,