Policija

— 968 —

ХХХШ Суду општине жупањевачке:

За извиђање и пресуђење иступних дела у кругу своје надлежности општински судови наплаћују само таксу у корист своје касе, по ТБр. 370 такс. тарифе, а не и таксу у корист државе по ТБр. 82.

ХХХМ Велимиру Аксеншијевићу деловођи општине бигреничке:

Тач. 2. таксеног и пристојбинског правилника гласи: „За пријаву коју чине појединци за сечу горе за своје потребе, а не за спекулативне послове, плаћа се семо такса по ТБр. 1. за молбу, а не и такса прописана у ТБр 280“. За државу се, дакле у овом случају мора наплатити такса за молбу, јер коначно одобрење даје државна власт.

ХХХМ Благоју Д. Милановићу, врш. дужности деловође општине дупљанске:

По тач. 5 чл. 5. зак. о таксама неко друштво може бити ослобођено од плаћања таксе само за своје представка (молбе) упућене државним властима, али пошто претходно добије о томе решење Министра Финансија, које се мора тражити са уредно положеном таксом за молбу и решење (25 динара) и са приложеним друштвеним правилима одобреним и потврђеним од надлежне власти.

Овај пропис не односи се на поштанску таксу (марке), јер је за ослобођење од поштарине надлежан Мин. Пошта по специјалном закону.

ХХХМ1 М. Р. Наловићу, полиц. писару — Врање:

Дневница среским полицијским чиновницима за службена путовања по срезу плаћа се по решењу Министар. Савета УБр. 8681 од 20 маја 1925 год. и то: среским поглаварима по 30 а среским писарима по 25 дин. дневно.

Изузетно од овог решења, они имају право на дневницу: по уредби Д. Р. Бр. 99.000 — 1920 г. у овим случајевима

а) кад службеним пословима путују ван среза.