Policija

— 959 —

6) кад по захтеву првостепених судова врше вештачења по грађанским споровима, и __в) у случајевима у којима су приватна лица (физичка и правна) по закону о трошковима управних власти дужна плаћати, у корист државне касе, дневницу за државне службенике, који врше њихове послове приватно правне природе ван канцелерије и по њиховом позиву (чл. 48. 6) уредбе Д. Р. Бр. 99.000 — 1920 г. — допуна од 30. новембра 1922 г, У ове случајеве спада и вршење забрана за рачун приватних поверилаца — чл. 6. зак. о трошковима управних власти.

ХХХУП Суду општине шљиварске:

1. Ако у пресуди није речено да трошкове плаћа маса, онда се они не могу наплатити из њене имовине, али могу из личних ствари осуђене удовице.

2. По чл. 14. зак. о непосредном порезу општински суд може наплаћивати порезу од лица која обделава земљу, али пренос земљишта не може извршити док о томе не добије извештај од првостепеног суда.

8. Ако је вршеним пописом утврђено да осуђени нема ви покретне ни непокретне имовине која би му се могла продати за наплату дуга, онда то треба на актима констатовати па акта оставити у архиву пошто се претходно о томе извести поверилац.

Св. Бр. 1780.

~ ХХХУШ Суду општине вар. Голубац:

Пре свега, општински суд је погрешио што је касапску _ареду издао под закуп, пре него што је добио законско одобрење Министра Финансија о величини таксе за клање стоке, Тек кад се добије потребно одобрење, које треба благовремено тражити, може се знати приближна величина наплате па према томе и издати у закуп а одговарајућа сума унети у буџет.

Када суд није тако поступио, већ касапску аренду издао у закуп по одлуци одборској, која је измењена решењем Министра Финансија, онда према закупцу општински суд има поступити овако: