Policija

— 971

КЊИЖЕВНОСТ

с

А) Нове књиге. 1. Сопствена издања.

Управно-судска решења (Државног Савета и Управиих Судова), уређује Јован Стефановић, судија управног суда у Загребу; књига [; стр. 398; цена: броширана 105 дин, у платвеном повезу са златорезом 120 дин. — Добива се код уредника. - Ова збирка излазила је у месечним свескама прошле и ове године и сада је издана као прва књига у одличној опреми са врло прегледним регистром по појединим заковима, који се у решењима примењују. Нарочито је пажљиво израђен регистар по закону о Државном Савету и Управ„им Судовима, где су код сваког члана изнете пресуде одвосно решења, у којима се његови прописи примењују, затим по прописима о управном поступку у истом правцу и т. Д. по осталим управним законима. У збирци су штампана важнија решења, пресуде и одлуке Државног Савета, затим правно-снажне постале пресуде и одлуке Управних Судова у Загребу, Београду, Цељу, Дубровнику и Сарајеву, које се међусобно надопуњују и третирају по мог аству управна патања, која су заједничка у свим партикуларним управним законима, па је услед тога збирка од општег интереса.

Збирка, је како уредник у поговору сам каже, практична допуна његовог преклањске године штампаног коментара закона о Државном Савету и Управним Судовима, па је према томе и удешена. У језичном погледу штампана је онако како поједини Управни Судови пишу и решења издају односно на које се језично подручје спорови односе.

Наша оскудна управно-судска јудикатура добила је много са овом збирком, у којој уредник важнија решења односно. пресуде порпраћа својим зналачки израђеним примедбама.

Судска пракса у 1926. години. Под овим именом изашла. је из штампе збирка Одлука Касац. Суда у Београду у прошлој, 1926 год. систематски сређених по законима на које се односе од г. Србислава Ковачевића, судије овог суда. То је управо годишњак рада овог суда за прошлу годину, који садржи око 600 одлука по многобројним и разноврсним за-