Policija

— 985 —

Законодавац у 6 13. вој. крив. пост. није упоребио ни израз „војна лица“, који као генерални израз обухвата сва "лица у војсци, дакле и резервне официре. Да је то учинио, не би било никакве сумње, и тада би се логично могло узети да је поменутим изразом обухватио и резервне официре. Потврде за то имамо у 5 5. вој. казн. зак., који садржи објашњење, да се под „војним лицима“ разумеју официри, подофицири, редови и она лица која служе у војсци.

Забуну до некле стварају и речи у 6 13. вој. крив. пост. које ве односе на војнике Џензџонисане, те се закључује, да пензионисани могу бити само официри, а смеће се с ума, да пензионисани могу бити и ислужени подофицири —- поднаредници и наредници.

Са свим је разумљиво, што је законодавац. ту разлику у природи кривич. дела изнео само према нижим чиновима и редовима у војсци а не и према резервним официрима. Нижих чинова и војника огроман је број, те не би било ни могуће да се на време и како треба иследи и пресуди велики број кривица, које са војном службом не стоје у тесној вези. Природно је међутим, што се за резервне официре задржала надлежност војних судова за сва кривична дела, која учине док су на војној дужности. То одговара природи њихове старешинске службе, деликатне и за време мира и за време рата и потреби саме службе, да војне установе дају оцену о квалитету и подесној вредности рез. официра за време службе у војсци, онако исто као и за активне официре.

Са тих разлога, законодавац је у 9 14. вој. крив. пост. надлежност војних судова задржао и према војним чиновницима, војним свештеницима, неуказним лицима, сталним мајсторима, занатлијама, радницима и служитељима за све кривице учињене у дужности чак и онда, кад буду отпуштени или пензионисани, или у опште промене положај. И то законско наређење доказ је, да је још мање желео, да направи разлику у погледу кривичних дела, која учине рез. официри.

Према овоме Касац. Суд на основу тач. 1 5 16. закона о свом устројству, доноси о истакнутом питању начелну одлуку: Да је Војни суд за официре увек надлежан зи суђење кривица, које учине резервни официри, официри у пензији и почасни официри кад су у уншформи, без обзира да ли су