Policija

= 086

дела која су учинили војне природе, или дела Повреде службене војне дужности, или ма каква кривична друга дела из општег казненог законика и без обзира на то, да ли ће онџш, кад им се суди, бшти на војној служби или ван ње. Изузима се само случај њиховог саучешћа са грађанским лицимо, кад су према 6 15. вој. кошв. пост. надлежни грађански судови.

Из Опште Седнице Касационог Суда од 7. новембра. 1927 г_ Бр 8109,

ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ ГЛАВНЕ КОНТРОЛЕ.

ДРЖАВНА СЛУЖБЕНИЦА, КОЈА ЖИВИ ОДВОЈЕНО ОД. МУЖА, ИМА ПРАВО НА СТАНАРИНУ.

Месна Контрола при Држ. Хипотекарној Банци представком својом Бр. 100127 тражила је одлуку Главне Контроле о праву на пријем станарине по чл. 38. закона о чиновницима ВАВ _- У... , чинов. Држ. Хипот. Банке, која живи одвојено од свога мужа државног чиновника у истом месту а није надлежним путем разведена, док је бракоразводну парницу код Духовног Суда повела.

По овом питању прибављено је мишљење АН Финансија у акту Д. Р. Бр. 90298127 које гласи:

_ Разлог који је руководио законодавца да пропише наређење из става Ш зак. о чиновницима од 31-УП-1923. год. а које се састоји у претпоставци да супружници — државни. службеници, који се налазе у једном месту са службом, немају потребе за два стана, не постоји онда када овакви супружници живе у брачној заједници, то се правичним и разумним тумачењем ове одредбе има узети, да супружницима државним службеницима у једном истом месту, у случају одвојеног брачног живота, припада и једном и другом станарина предвиђена у закону о чиновницима и осталим држ. службеницима грађан. реда од 1923. год.

Под овакво тумачење става Ш одредбе чл. 38. зак. 0. чиновницима има се подвести и молиљин случај, па јој се